„Ciemne ciasto z twarogiem”

Dzisiaj nietypowy tytuł, ale właśnie tak u mnie w domu nazywano te pyszne ciasto. Przepis trafił do nas pocztą pantoflową, a dokładnie ja dostałam go od mojej mamy, która dostała od swojej koleżanki, która natomiast dostała od…. i tak można by było wymieniać.
Ciasto to będziemy tworzyć z dwóch mas, więc w ten sposób podzielę ten przepis.
Ciasto
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wlewamy na blachę.
Masa
  • ½ kg twarogu
  • 15 dkg cukru
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • ¼ kostki margaryny

Składniki miksujemy ze sobą i za pomocą zwykłe stołowej łyżki wrzucamy na wcześniej przygotowane ciasto.

W ten sposób powstaje nam dwukolorowe ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Prawda, że proste?

Smacznego J