Domowe paluszki rybne

Jakiś czas temu szukając inspiracji zajrzałam do znanej każdemu Kuchni Polskiej i natrafiłam na przepis na domowe paluszki rybne. Po przeanalizowaniu przepisu postanowiłam przygotować je u siebie w domu oczywiście modyfikując. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami tym smacznym daniem, który zrobił u mnie furorę.

Czego użyłam?

  • 25 dkg filetów z dorsza
  • 1 duży ugotowany ziemniak
  • jajko
  • bułka tarta
  • trochę soku z cytryny, natka pietruszki, sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia (u mnie była to oliwa)

Zaczynamy od przygotowania dorsza, którego gotujemy na parze, a następnie rozgniatamy widelcem. Ugotowanego ziemniaka również rozgniatamy (ja odłożyłam sobie potrzebną ilość ziemniaka z wcześniejszego obiadu) i mieszamy z rybą. Następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, natką pietruszki. Formujemy długi rulon, za pomocą noża odcinamy dowolnej wielkości kawałki i lekko przygniatamy, aby otrzymać żądany kształt.

 

 

 

Gotowe obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.

Smacznego