Dorsz w cieście naleśnikowym

Jedną z moich ulubionych ryb jest właśnie dorsz. Najczęściej występuje u mnie w formie smażonej i zaczyna zawiewać nudą. Postanowiłam przyrządzić go w zwykłym cieście naleśnikowym.

Czego potrzebujemy? 

  • oczywiście rybę (u mnie był to dorsz, ale sprawdzi się każda inna ryba)
  • 1 jajko
  • mąka
  • woda gazowana
  • odrobinę mleka
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 1 cebula

 

Oczywiście ciasto można przyrządzić według składników i proporcji jakich używamy zawsze. Należy jednak pamiętać, że te ciasto powinno być gęstsze niż te na standardowe naleśniki. Ja dodatkowo użyłam jeszcze cebuli.

Zaczynamy od przygotowania ryby, którą przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i odkładamy. Jajko mieszamy z mąką, wodą gazowaną oraz niewielką ilością mleka. Zdecydowanie ilość wody gazowanej ma górować nad ilością mleka. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Ciasto przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Rozgrzewamy olej, rybę zanurzamy w cieście i przekładamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aby ryba się zdążyła zrobić zanim spali nam się ciasto.

 

Dorsz w cieście naleśnikowym

 

Szybko, prosto i naprawdę smacznie!