Faszerowane pomidory – Kuchnia Francuska


Jakiś czas temu będąc u rodziców wygrzebałam starą książkę „Kuchnie Świata. Najlepsze potrawy krok po kroku” opracowaną przez Judith Ferguson. Jest to zbiór potraw pochodzących z kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej, hiszpańskiej, chińskiej i meksykańskiej. Pomyślałam, że będzie dobrą bazą lub inspiracją do kolejnych dań w moim domu.

Postawiłam sobie wyzwanie przygotowania po trzech potraw z każdej kuchni:

  • szybkiego dania idealnego na przystawkę, przekąskę, śniadanie lub kolacje
  • dania obiadowego
  • deseru

i oczywiście podzielenia się nimi z Wami. Każdy przepis jak to u mnie przeszedł lekką modyfikację np. w ilości składników.

Dzisiaj na pierwszy ogień wskakują faszerowane pomidory kuchni francuskiej – pomidory po langwedocku. U mnie pojawiły się na sobotniej kolacji i zrobiły furorę. To jeden z tych przepisów, gdzie z NICZEGO można wyczarować COŚ.

Składniki*

  • 4 pomidory
  • 4 kromki pieczywa (bez skórki)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

suszona natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz

Pomidory myjemy i przecinamy na pół. Z każdej połówki wydrążamy do miseczki za pomocą łyżki gniazda nasienne. Pomidory odkładamy, a nasze gniazda nasienne przecedzamy dodatkowo przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Smarujemy nasze kromki chleba, drobno siekamy i wrzucamy do wydrążonych wcześniej gniazd nasiennych. Wszystko mieszamy i nadziewamy połówki pomidorów. Wypełnione układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 10-15 minut w 200°C.

 

Faszerowane pomidory


Naprawdę warte spróbowania! Polecam i życzę smacznego!

*w oryginale były dwie kromki pieczywa oraz świeża natka pietruszki.