Gołąbki bez zawijania

Kto z nas nie lubi pysznych polskich gołąbków? Niestety danie to należy do tych bardziej pracochłonnych. A co jeśli możemy ten przepis trochę zmodyfikować zachowując równie wyśmienity smak, ale zmniejszając nasz nakład pracy? Może warto spróbować?
Chciałabym Wam przedstawić moje ekspresowe gołąbki.
Składniki (ok. 19 gołąbków w zależności od wielkości)
  • 500 g mięsa mielone
  • 2 marchewki
  • pół główki kapusty
  • 2 jajka
  • przyprawy

Mięso mielone wrzucamy do miski. Obieramy oraz trzemy na tarce o grubych oczkach marchewki. Kapustę kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do mięsa. Kolejnym składnikiem są jajka i oczywiście przyprawy (np. sól, pieprz, maggi, papryka). Wszystko ze sobą mieszamy, wyrabiamy i formujemy gołąbki (dokładnie ten sam kształt jak przy tradycyjnych gołąbkach). 
Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C na 30 minut.
Oczywiście do tego sos pomidorowy.
Prawda, że szybkie? A jakie smaczne!

Zapraszam do wypróbowania!
  • i do tego pieczone! ideał 🙂

  • Agi

    mmmm trzeba wypróbować. Ostatnio robiłam coś podobnego z kapustą włoską, tylko bez marchewki, za to w sosie pomidorowym.

  • Uwielbiam!

  • Bardzo często właśnie tak przygotowuję gołąbki- o nie dość ze szybciej sie przygotowuje to jeszcze mam pewność, ze kapusta też zostanie zjedzona:)
    podoba mi sie pomysł na dodanie marchewki 🙂

  • Bardzo fajny pomysł, by wykorzystać kapustę włoską – następnym razem wypróbuję 🙂

  • Ja też 🙂 Gołąbki w domu to jak święto 🙂

  • No tutaj nikt niczego nie da rady wybrać 🙂