Hiszpańska kuchnia – piersi z kurczaka z groszkiem i ryżem szafranowym

Kuchnia hiszpańska – dzisiaj druga propozycja pochodząca z książki Kuchnie świata. Najlepsze potrawy krok po kroku Judith Ferguson. W tym przepisie zastąpiłam kawałki całego kurczaka filetami z piersi, gdyż te w moim domu sprawdzają się zdecydowanie lepiej oraz zmieniłam trochę proporcje, ale przejdźmy  już do konkretów. 

Czego potrzebujemy? (2 porcje)

  • olej do smażenia
  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ cebuli
  • ½ ząbku czosnku
  • ok. 4 pomidorów (w zależności od wielkości)
  • 100 gram ryżu
  • ok. 350 ml wrzącej wody
  • 100 gram mrożonego groszku
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka mielona, szafran

Zaczynamy od przygotowania mięsa, czyli piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieramy i kroimy drobno cebulę oraz pomidory. Gdy kurczak się usmaży zdejmujemy go z patelni i wrzucamy cebulę. Smażymy powoli do miękkości, po czym posypujemy ją mieloną papryką i podsmażamy jeszcze około 2 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Na początku smażymy na dość dużym ogniu, aby cały sok z pomidorów odparował.

Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy ryż, wodę, podsmażonego kurczaka i doprawiamy szafranem (naprawdę niewielka ilość). Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodajemy groszek oraz natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze kilka minut pilnując by się potrawa nie przypaliła (w razie potrzeby możemy podlać jeszcze wodą).

 

Kuchnia hiszpańska – piersi z kurczaka z groszkiem i ryżem szafranowym

 

Kuchnia hiszpańska – piersi z kurczaka z groszkiem i ryżem szafranowym

Smacznego!