Kalafior zapiekany w beszamelu

Jeśli znudził wam się gotowany kalafior będący dodatkiem do obiadu zapraszam do wpisu, w którym podpowiem jak można go trochę urozmaicić.

Składniki

  • kalafior
  • ser tarty
  • 15 dkg masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • sól, pieprz, trochę gałki muszkatołowej

Zaczynamy od ugotowania różyczek kalafiora al dente. Pilnujemy, aby pozostał pół twardy – inaczej może się nam rozpadać. Rozgrzewamy piekarnik na 190°C i przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Następnie dolewamy ciepłe mleko i przyprawiamy. Pozostawiamy kilka minut na ogniu cały czas mieszając.  W razie potrzeby podlewamy większą ilością mleka, konsystencja powinna być dosyć rzadka. Ugotowany kalafior wykładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 20 minut i gotowe.

 

Kalafior zapiekany w beszamelu

Smacznego!