Klopsiki i tagliatelle w sosie chrzanowym

U mnie w domu gotowane klopsiki przeważnie występowały w połączeniu z sosem pomidorowym, a że ja uwielbiam zmiany postanowiłam przygotować trochę inną wersję. Tym razem były to klopsiki w sosie chrzanowym, a swoim dziełem chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić.Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • mała bułka
  • trochę mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek chrzanu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 8 łyżek wazowych wody z ugotowanych klopsów
  • pół kostki masła lub margaryny
  • suszona lub świeża natka pietruszki, maggi, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, ziele angielskie, liść laurowy
 
Zaczynamy od przygotowania klopsików, a dokładnie od namoczenia bułki w mleku przez około 5-10 minut. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajko, natkę pietruszki, trochę maggi, sól, pieprz i dobrze odcisniętą bułkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki. Gotoujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem liscia laurowego i i ziela angielskiego.
 
Po ugotowaniu klopsów przechodzimy do naszego sosu. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając dodajemy śmietanę oraz podlewamy wodą z ugotowanych klopsów. Na koniec chrzan, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Wszystko chwilę gotujemy na małym ogniu.
 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
 
Tagliatelle i klopsiki w sosie chrzanowym
 

Smacznego!