Kotlety z fasoli i kurczaka

Według mojego męża obiad, gdzie króluje mięso jest najlepszym z możliwych, a co jeśli my mamy ochotę na coś innego, niekoniecznie mięsnego? Oglądając jakiś program kulinarny wpadłam na pomysł jak to połączyć oba gusta w jednym daniu – w taki sposób powstały moje kotleciki z fasoli i kurczaka.
Składniki (ok. 8 kotletów)
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół szklanki fasoli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ cebuli
  • sól, papryka ostra

 

Zaczynamy od ugotowania fasoli, którą moczymy już dzień wcześniej. Gdy jest już miękka, gnieciemy ją za pomocą widelca bądź tłuczka do ziemniaków. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie na złoty kolor. Następnie dodajemy naszą masę z fasoli, przyprawiamy papryką i razem podsmażamy.
 
 
W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę, solimy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy masę fasolową z cebulą, jajko, mąkę i bułkę tartą. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki dowolnej wielkości. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy ok. 2 minut z każdej strony – chodzi tylko o lekkie zezłocenie.
 
 
Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy nasze kotleciki ok. 15-20 minut w 170°C.
 
Ja w pierwszej wersji podałam je z ryżem i sałatką z pomidorów i ogórków. Polecam jednak przygotowanie sosu bądź wykorzystanie pozostałości z innego dania, np. gulaszu, gdyż kotlety mogą dla niektórych wydawać się zbyt suche.
 
Kotlety z fasoli i kurczaka


Świetnie będą się komponować z sałatką brokułową, o której już kiedyś wspominałam.

 Smacznego!