Kuchnia francuska – słodkie naleśniki

Kuchnia francuska – dzisiaj zakończymy naszą krótką przygodę nutką słodyczy. Kolejny cykl będzie obejmował kuchnię z…, a to się przekonacie sami niedługo. Z podanych proporcji powstało u mnie 12 naprawdę sytych naleśników.

Składniki

  • 430 ml mleka
  • 4 jajka
  • 220 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 100 gram czekolady deserowej (w oryginale jest 225 g, ale u mnie te 100 gram zupełnie wystarczyło)
  • słoik dżemu malinowego
  • bita śmietana

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, przesianą mąkę, cukier, olej i sól. Wszystkie miksujemy i odkładamy na około 30 minut w chłodne miejsce.

W tym czasie najmniej przyjemna czynność, czyli musimy potrzeć naszą czekoladę na tarce o drobnych oczkach. W przepisie możemy wykorzystać gotową bitą śmietanę lub ubić ją samemu ze śmietany kremówki.

Gdy ciasto naleśnikowe odstało już swoje, smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Każdy ciepły naleśnik posypujemy czekoladą i smarujemy dżemem. Ja składałam je później w koperty, ale można również zwinąć w rulon.

Kuchnia francuska
Przed samym podaniem ułożyłam naleśniki na talerzu i podgrzałam ok 1 minuty w mikrofalówce, dodałam bitą śmietanę (którą zaraz się rozpłynęła – co widać na zdjęciu) i posypałam pozostałą ilością utartej czekolady.
Kuchnia francuska

Kuchnia francuska – sprawdziła się u mnie wyśmienicie.

*Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Kuchnie świata. Najlepsze przepisy krok po kroku Judith Ferguson (więcej o książce w pierwszym wpisie z cyklu Kuchnie  Świata)