Figi z nadzieniem czekoladowo-migdałowym – kuchnia hiszpańska

Ostatni specjał kuchni hiszpańskiej z książki Kuchnie świata. Najlepsze potrawy krok po kroku Judith Ferguson. Tym razem będzie to coś na słodko, a dokładnie figi z nadzieniem czekoladowo-migdałowym.
 

Składniki (2 porcje)

  • 4 figi
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 30 gram gorzkiej czekolady
  • 90 gram mielonych migdałów
  • 140 ml rzadkiej śmietany
  • trochę cynamonu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
Ja zaczęłam od przygotowania sosu cynamonowego. Śmietanę wlewamy do garnka i dodajemy trochę cynamonu. Całość zagotowujemy i od razu zdejmujemy z ognia. Żółtko ucieramy z cukrem i stopniowo wlewamy do śmietany, po czym na bardzo małym ogniu gotujemy cały czas mieszając. Kiedy sos zacznie pokrywać spód łyżki znaczy, że masa jest gotowa i pozostawiamy ją do ostygnięcia.
 
Teraz przechodzimy do przygotowania nadzienia dla fig. Miód i czekoladę roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, po czym dodajemy migdały i dobrze mieszamy. Przed nałożeniem na figi masa powinna być już całkowicie ostudzona.
 
Na talerz wylewamy nasz sos, następnie układamy nacięte na krzyż figi i rozkładamy je jak kwiat. Każdą z fig wypełniamy czekoladową masą.
 
Dodatkowo talerz można ozdobić jeszcze cynamonem oraz migdałami.
 
Kuchnia hiszpańska – figi z nadzieniem czekoladowo-migdałowym

 

Kuchnia hiszpańska – figi z nadzieniem czekoladowo-migdałowym
 

Muszę przyznać, że z kuchni hiszpańskiej właśnie deser przypadł nam najbardziej do gustu.

Smacznego!