Kuchnia hiszpańska- Sałatka z avocado, pomarańczy i czarnych oliwek

Dzisiaj zaczynamy krótką przygodę z kuchnią hiszpańską. Przypominam, że przepisy pochodzą z książki Kuchnie świata. Najlepsze potrawy krok po kroku Judith Ferguson. Rozpoczynam przepisem idealnym na przystawkę bądź kolację, a będzie to wspomniana już w tytule sałatka z avocado, pomarańczy i czarnych oliwek. Ja zmieniłam trochę proporcje użytych składników pod własne kubki smakowe.

Składniki (2 porcje)

  • 2 pomarańcze
  • 1 avocado średniej wielkości
  • 10 czarnych oliwek
  • listki bazylii
  • 0,5 bardzo małej czerwonej cebuli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Pomarańczę obieramy ze skórki (powinna zostać oczyszczona również z gorzkiej białej warstwy) i rozdzielamy na małe kawałki. Avocado przecinamy na połowy, wyciągamy pestkę, cienko obieramy i kroimy w plasterki. Oliwki oraz obraną cebulę również kroimy w cieniutkie plasterki.

Brzeg talerza wypełniamy avocado, środek stanowią pomarańcze. Na górę posypujemy posiekaną bazylię, cebulę oraz oliwki.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie sosu. Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

 

Sałatka z avocado, pomarańczy i czarnych oliwek

Przyznam, że mój mąż był bardzo sceptycznie nastawiony na takie połączenie smaków, ale bardzo się zdziwił i zjadł z dużym apetytem.

 Smacznego!