Lekki bigos – Zdrowie na widelcu

Nie jestem miłośniczką polskiego bigosu, ale któregoś dnia natrafiłam na program Zdrowie na widelcu prowadzony przez Annę Guzik-Tylka. Przedstawiała przepis na lekki bigos, który postanowiłam wypróbować u siebie. Był to strzał w dziesiątkę, danie przypadło również mojemu mężowi – wielkiemu fanowi typowo polskiej kuchni. Chciałabym się z wami nim podzielić, ale nie mam pewności, że oddam go w 100%, ponieważ jak każdy przepis uległ u mnie małym modyfikacją.

Czego potrzebujemy?

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • woda
  • 2 kiełbasy wieprzowe podwawelskie
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • trochę suszonych grzybów
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek

Zaczynamy od ugotowania grzybów, które moczymy już dzień wcześniej. Kapustę kiszoną kroimy i zalewamy wodą (3/4 wysokości kapusty w garnku). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie łyżkę oleju i gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę oraz kiełbasę, które podsmażamy. 



Ugotowane grzyby oraz pomidory również kroimy w kosteczkę. Do ugotowanej kapusty wrzucamy pozostałe składniki, przyprawiamy i całość dusimy razem jeszcze ok 20 minut i gotowe 🙂