Na co macie smak? Czego dawno nie było? – czyli co jemy w tym tygodniu.

W prawie każdym domu pojawia się przynajmniej raz w tygodniu pytanie Co dzisiaj jemy? Nieważne czy rozplanowujemy posiłki na cały tydzień, czy wymyślamy je na bieżąco, wątpliwości i pustka w głowie spotyka każdego. Jak tutaj przygotować coś dobrego by smakowało całej rodzinie i nie było tym samym obiadem co w zeszłym tygodniu. Jest sposób, który od dawna sprawdza się u mnie –  to najprostszy spis obiadów, które pojawiają się na naszym stole.

Zacznijmy sobie od zrobienia bazy, a więc spiszmy sobie wszystkie potrawy, nawet te najprostsze typu kotlet schabowy czy zupa pomidorowa. Planując obiad zaglądamy do listy i wybieramy, a żeby sobie sprawę jeszcze ułatwić to zaznaczmy go. Bardziej skrupulatni mogą zapisywać datę. W ten sposób po jakimś czasie oglądając naszą listę widzimy, który obiad najczęściej pojawiał się u nas w domu. Taką listę możemy oczywiście na bieżącą wzbogacać o nowe danie.



Wersja dla ambitnych

 

 
 
Nasze dania możemy sobie jeszcze grupować
 
                        ZUPY                                                DANIA JEDNOGARNKOWE

DANIA SŁODKIE              DANIA TRADYCYJNE
Grup możemy tworzyć według własnego upodobania 🙂