Pierniczki świąteczne

W dzisiejszym wpisie chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pierniczki świąteczne, który gości u mnie od dwóch lat. Otrzymałam go od mojej dobrej znajomej Ani i był strzałem w dziesiątke.

Atutem tego przepisu jest to, że pierniczki są od razu miękkie, a więc nie musimy przygotowywać ich dużo wcześniej.

Czego potrzebujemy?

  • 20 dkg cukrupierniczki świąteczne
  • 20 dkg miodu
  • 25 dkg margaryny
  • 3 jajka
  • 0,5 kg mąki (1 kg jeśli nie zostawiamy ciasta na dwa dni – o tym wspomnę poniżej)
  • 2 przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier, miód i margarynę podgrzewamy ciągle mieszając, aż się rozpuści. Masę studzimy, a następnie dodajemy jajka, mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Ciasto zostawiamy w cieple na 2 dni. Jeśli chcemy przygotować pierniki od razu musimy dodać więcej mąki (ok 1 kg). Ja wolę jednak ciasto pozostawić.

Gotowe dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy cieniutko i nadajemy kształty za pomocą foremek. Ciasto ma bardziej kleistą konsystencję niż te standardowe na ciastka. Warto mieć przygotowaną mąkę, jeśli będziemy mieli problem z rozwałkowaniem. 

Pieczemy w temperaturze 180ºC ok 8 minut.

Przepis na te pierniczki jest dosyć pracochłonny i pierwsze ich przygotowanie kosztowało mnie trochę nerwów, ale naprawdę są tego warte. Z podanych składników powstanie ich naprawdę sporo.
 

Smacznego!