Planowanie posiłków – kilka porad jak ruszyć + pdf z arkuszem do pobrania

Już jakiś czas temu pojawił się u mnie bardzo krótki wpis na temat listy obiadów. W dzisiejszym wpisie chciałabym rozszerzyć nieco temat o planowanie posiłków i przedstawić jak ja planuję tygodniowe menu. Mam nadzieję, że część moich trików pomogą i Wam. 

Dodatkowo znajdziecie mój arkusz do wypełniania obiadów do pobrania.

Na początek kilka informacji

  • planuję posiłki na 7 kolejnych dni, ale nie zawsze jest to od poniedziałku do niedzieli
  • staram się obiady słone przeplatać słodkimi
  • na przygotowanie nowych dań rezerwuję sobie więcej czasu (często jest to weekend)
  • często pytam męża o jego pomysły i na co akurat miałby smak
  • planuję tylko obiady, ponieważ śniadania jadamy w pracy (najczęściej gotowe kanapki), a coś na kolacje wyczarowujemy z zapasów naszej lodówki
Jak ruszyć, by umilić planowanie posiłków?
 

Czego potrzebuję do planowania posiłków?

  • lista obiadów – wspominałam o tym we wpisie Na co macie smak? Jest to spis obiadów, które już pojawiły się na moim stole
  • lista czego chciałabym spróbować – mam osobną listę najczęściej w telefonie lub w kalendarzu z pomysłami na nowe dania
  • kalendarz
  • kartka papieru
  • długopis
  • gotowy szablon do wypełnienia na lodówkę (wspomnę o nim trochę później)
 

 

Co uwzględniam przy planowaniu posiłków?

  • czy w danym dniu mam jakieś wyjazdy, wyjścia i ile czasu miałabym na przygotowanie posiłku
  • pytam o plany mojego męża – w jakie dni on jest w stanie przejąć gotowanie obiadu
  • staram się, by wszystko było w miarę możliwości elastyczne – w razie czego mogę kolejność obiadów pozamieniać
  • często przygotowuję jeden obiad na dwa dni, jeśli któryś z dni mam mocno obłożony i nie będę miała czasu na gotowanie albo chcę po prostu poleniuchować
  • jak już wcześniej wspomniałam nowe przepisy wypróbowuję w dni, w które mam więcej czasu

 

Planowanie posiłków krok po kroku

  1. Z listy obiadów spisuję luźno czego dawno nie było i co chciałabym przyrządzić (ok. 7 potraw)
  2. Z listy nowych propozycji spisuję dania, które chciałabym w najbliższym czasie przygotować  (najczęściej 2-3 propozycje)
  3. Otwieram kalendarz z planami na kolejne dni i według tego, co mam już zaplanowane dopasowuję wybrane dania drogą eliminacji. Staram się, aby stare sprawdzone przepisy zastąpić przynajmniej jednym nowym pomysłem, o ile czas mi na to pozwala. 
  4. Konkretne dania umieszczam na gotowym szablonie, który ląduje na lodówce. Szablon opracowałam sama, na który doklejam tylko karteczki indeksujące z obiadami, dzięki temu mogę łatwo w każdej chwili poprzestawiać obiady.

 

Poniżej znajdziecie link, z którego możecie pobrać mój arkusz, który może być po prostu wypełniany przez Was długopisem.

 

Zachęcam jednak do wykonania mojej wersji 🙂

 

 

 

Wykonanie szablonu krok po kroku – DIY

  1. Wycinamy arkusz
  2. Odmierzamy kawałek tekturki tej samej wielkości lub trochę większy i obklejamy go za pomocą dowolnej okleiny (w celu wzmocnienia)
  3. Przyklejamy arkusz na tekturkę
  4. Dodatkowo możemy za pomocą folii (ja użyłam ze starego albumu na zdjęcia) zabezpieczamy przód naszego szablonu – dzięki temu będzie również łatwiej przyklejać karteczki indeksujące. 
  5. Gotowy szablon przyczepiamy na lodówkę za pomocą magnesu.

Arkusz Planowanie Posiłków do pobrania

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że samo planowanie jest zbyt czasochłonne i niewarte zachodu. Jednak jest wręcz przeciwnie i w rzeczywistości zajmuje to kilka minut. Warto się przekonać samemu.


A wy jak rozplanowujecie posiłki?