Pstrąg na patelni grillowej – nowy rarytas


Pstrąg na moim stole pojawił się po raz pierwszy. Nie raz jadaliśmy go w różnych restauracjach, ale nigdy dotąd nie skusiłam się na zrobienie go samodzielnie. 
Sposób, którym chcę się z Wami podzielić jest naprawdę banalny, nie wymaga wielu składników  i pewnie już nie raz u was gościł. Danie zachęcało zarówno wyglądem, zapachem jak i oczywiście smakiem.

Składniki – pstrąg

  • pstrąg (ja kupiłam już gotowy wypatroszony)
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • 2 plasterki masła
  • sól, pieprz

Na początek dokładnie myjemy rybę (ja musiałam obciąć głowę, ponieważ inaczej nie zmieściłby mi się na patelni), przyprawiamy solą i pierzem oraz nadziewamy ją dwoma cienkimi plasterkami masła oraz pokrojoną drobno natką pietruszki. Sok z cytryny wlewamy do głębokiego talerza i na ok 10 minut moczymy tam rybę. Po tym czasie wyciągamy i osuszamy ją ręcznikiem papierowym. 

Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię grillową (oczywiście bez dodatku tłuszczu) i smażymy z obydwóch stron.
Pstrąg na patelni grillowej

Smacznego!