Rolady wieprzowe z cebulą i pieczarkami

Dzisiejsza propozycja nie będzie specjalnie odkrywcza, ale ta niewielka zmiana sprawi u was duże urozmaicenie na niedzielnym stole. Tym razem typowe nadzienie standardowych rolad wieprzowych zastąpiłam pieczarkami i cebulą. Nakład pracy jest praktycznie identyczny, a smak zupełnie inny. Zapraszam do krótkiej lektury, ale przede wszystkim do wypróbowania.

Składniki

  • 5 plastrów schabu
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 1 duża cebula
  • chrzan
  • musztarda
  • mąka
  • woda
  • sól, pieprz, ostra papryka czerwona
  • tłuszcz do smażenia
Zaczynamy od przygotowania farszu, czyli cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu najpierw wrzucamy cebulę i lekko solimy, a gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości oczywiście przyprawiając solą i pieprzem. Gdy są już gotowe przekładamy do miseczki i pozostawiamy do ostudzenia.
 
 W tym czasie przygotowujemy schab. Gotowe plastry schabu rozbijamy na jeszcze cieńsze plastry i doprawiamy solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest posmarowanie chrzanem (niewielką ilością), a następnie musztardą po jednej ze stron. Ostudzone nadzienie nakładamy na nasze plastry schabu (ta sama strona, którą posmarowaliśmy chrzanem i musztardą) i zawijamy jak standardowe rolady (ja dodatkowo obwiązuje czarną nitką). 
 
Rolady wieprzowe z cebulą i pieczarkami
 
Tak przyrządzone mięso wrzucam na rozgrzany tłuszcz i smażę na dość mocnym ogniu. Podsmażone przekładam do większego garnka, zalewam wodą oraz tłuszczem z patelni i duszę do miękkości ok 45 minut.
 
Po tym czasie robię sos mieszając mąkę z wodę i dodając ją do gotujących się rolad. Przyprawiam solą i pieprzem oraz prażoną czerwoną papryką ostrą (paprykę wrzucam na suchą rozgrzaną patelnie i smażę przez chwilę, aż zacznie zmieniać kolor – danie jest dużo bardziej aromatyczne).
 
Rolady wieprzowe z cebulą i pieczarkami
 
Życzę smacznego!