Ryżowa zapiekanka – szybko i prosto

Ryżowa zapiekanka – przepis dostałam od mojej mamy, ale wprowadziłam zmiany, które sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Podstawą tej zapiekanki są:

  • Ryż (u nas dla dwóch osób na dwudniowy obiad starcza 1 torebka)                                        
  • Ser żółty tarty                                                                                                                            
  • Majonez                                                                                            
  • Ketchup                                                                                                           
  • Piersi z kurczaka                                                                              

Pozostałe składniki możemy zmieniać. Ja robię to praktycznie za każdym razem  w zależności od tego co mam w lodówce, bądź czego właśnie mi brakuje, np.:
  • pomidor                            
  • papryka czerwona/zielona/żółta
  • cebula
  • ogórki konserwowe/kiszone
  • pieczywo
  • cukinia

Ryż gotujemy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy.  Nie zapomnijmy oczywiście o przyprawach. Parę łyżek majonezu mieszamy z ketchupem robiąc sosik. Następnie mieszamy nasz sos z ryżem i wypełniamy nim spód naczynia żaroodpornego. Na ryż układamy kurczaka i pozostałe pokrojone w kostkę bądź paseczki składniki, które wybraliśmy (niektóre warto przygotować wcześniej np. cukinie czy paprykę możemy podsmażyć). Potarty ser możemy wymieszać z pokruszonym pieczywem i posypać na górę. W ten sposób góra naszej zapiekanki zrobi się bardziej chrupiąca. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-40 min.

Ryżowa zapiekanka – przepis jest bardzo prosty i szybki, który można łatwo modyfikować.