Schab w placku ziemniaczanym

Dzisiaj kolejne urozmaicenie w mojej kuchni. Przyszedł czas na schab w placku ziemniaczanym, który może u was również zrobi furorę.
Składniki:
  • kawałek schabu (porcja jak na zwykłe kotlety schabowe)
  • ziemniaki
  • mąka
  • cebula
  • jajko
  • przyprawy
  • olej do smażenia

Schab lekko rozklepujemy, przyprawiamy i lekko podsmażamy. W tym czasie przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane. Ziemniaki oraz cebulę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wrzucamy na patelnię cienki placek, na którym układamy wcześniej przygotowany schab, który następnie przykrywamy kolejną warstwą ciasta na placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor i gotowe.
Smacznego!