Spaghetti z pieczoną papryką i fetą w sosie paprykowym

 Dzisiaj pomysł na danie dla miłośników makaronów. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale sprawdzi się także każdy inny. Składników jest naprawdę niewiele, a smak wyborny.

Czego potrzebujemy? (2 porcje)

  • garść makaronu spaghetti
  • 2 czerwone papryki
  • ser feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 2,5 łyżki wazowej bulionu
  • sól, papryka słodka, papryka ostra

 

Paprykę myjemy i wyciągamy z nich gniazdka nasienne. Z jednej papryki odkładamy jej połówkę –  wykorzystamy ją do sosu paprykowego. Pozostałą paprykę kroimy w większe paski, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C na 30 minut. Gotowe pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cieniutkie paseczki.

 

Spaghetti z pieczoną papryką i fetą w sosie paprykowym

 

Kolejnym krokiem jest makaron oraz sos paprykowy. Wstawiamy wodę z odrobiną soli oraz oliwy. Do wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy al dente.

Odłożoną paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy papryka zmięknie podlewamy wszystko bulionem, dodajemy koncentrat i przyprawiamy. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym blendujemy.

 

Gotowy makaron mieszamy z papryką, posypujemy fetą i zalewamy sosem.

 

Spaghetti z pieczoną papryką i fetą w sosie paprykowym

 

Smacznego!