Spaghetti z pomidorami – najpopularniejsze danie


Spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań, które pojawia się na naszym stole. Można śmiało powiedzieć, że ile ludzi tyle sposób na jego przyrządzanie, a niejeden Włoch złapał by się za głowę słysząc nasz przepis. Chciałabym się podzielić moim bardzo prostym i szybkim przepisem na tą wyśmienitą wersję makaronu i liczę, że wy podzielicie się ze mną swoimi przepisami.

Czego potrzebujemy? (2 porcje)

  • garść makaronu spaghetti
  • 250g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ½ cebuli
  • trochę oliwy
  • sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra


Zaczynam od pomidorów, a dokładnie odsączam je na sitku lekko soląc (wodę z pomidorów wylewam do miseczki). Pozostawiam tak na około 30 minut. W tym czasie obieram i kroję drobno marchewkę oraz cebulę.


Makaron gotuję al dente. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam cebulę. Gdy się zeszkli dorzucam marchewkę. Po chwili dodaję mięso mielone, przyprawiam solą i pieprzem i smażę. Gdy mięso jest już gotowe dodaję same odsączone pomidory i mieszam, stopniowo dodaję wodę z pomidorów w zależności od potrzeb, dorzucam dwie łyżeczki koncentratu i przyprawiam papryką słodką, ostrą i odrobinką cukru (dodanie całej wody z pomidorów nie zawsze jest konieczne).  Całość duszę na małym ogniu około 8-10 minut.

 

Spaghetti z pomidorami

 

 A jakie wy macie przepisy na spaghetti? Czekam na wasze propozycje!