Zapiekanka z szynką – przepis kuchni francuskiej

Dzisiaj drugi, tym razem obiadowy, eksperyment kuchni francuskiej. Przypominam, że przepisy pochodzą z książki „Kuchnie Świata. Najlepsze potrawy krok po kroku” Judith Ferguson (zapraszam do wpisu o wyzwaniu). Tak więc dzisiaj na tapecie mamy pyszną zapiekankę z szynką. Opis przygotowania może zrazić, ale jest to naprawdę prosty przepis i godny polecenia.
Składniki
  • 140 ml wody
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60 g pieczarek
  • 140 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • 120g gotowanej szynki
  • 2 łyżki tartego sera z bułką tartą

 

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone na małe kawałki 4 łyżki masła bądź margaryny i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (pilnujmy by masło rozpuściło się całkowicie zanim woda zacznie wrzeć), następnie zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 30 sekund. Do rondelka dosypujemy 60 g przesianej mąki pszennej wraz z solą i szybko mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Gotowe przekładamy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki kroimy w plasterki, a szynkę w paseczki i odkładamy na bok. 1 łyżkę masła lub margaryny roztapiany w osobnym garnku i dodajemy 15g (1 łyżka) mąki. Podsmażamy przez ok. 2 minuty. Następnie stopniowo wlewamy bulion i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Przyprawiamy solą i pieprzem i łączymy z pokrojonymi pieczarkami i szynką.
Ciasto, które pozostawiliśmy do ostygnięcia przyprawiamy jeszcze pieprzem i stopniowo dodajemy jajka mocno ubijając całość*. Ciasto rozprowadzamy na formie do pieczenia zostawiając lekkie wgłębienie w środku, które wypełniamy przygotowanym farszem z pieczarkami i szynką i posypujemy utartym serem z bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na ok. 30-45 minut do wyrośnięcia i zarumienienia.
Kuchnia francuska – Zapiekanka z szynką
*w oryginale były jeszcze dodany pokrojony ser w drobną kostkę – ja to pominęłam. Autorka wspomina jeszcze, że środek zapiekanki można wypełnić tak naprawdę dowolnie np. warzywami czy kurczakiem.

Jeszcze raz polecam i życzę smacznego J